Güncelleme Tarihi: 28 Ekim 2022

Gösterim: 366

Wikilala, Kelime.com ve eOsmanlıca veritabanları 01.12.2022 tarihine kadar deneme erişimine açılmıştır.

Wikilala, Kelime.com ve eOsmanlıca veritabanları 01.12.2022 tarihine kadar deneme erişimine açılmıştır.

 

eOsmanlıca:

 

Osmanlı Türkçesini en kolay ve en doğru tekniklerle oyunlaştırma yöntemiyle çevrimiçi öğreten eOsmanlıca online eğitim platformu üniversitemizin erişimine açılmıştır.

eOsmanlıca toplam 79 dersten oluşan bir eğitim platformudur. Bu platforma özel kurgulanan oyunlaştırılmış (doğru/yanlış, eşleştirme, şıklı ve gördüğünü yaz vb.) sistemle e-Osmanlıca, 7'den 70'e ilgili herkese hitap edecek ve öğretecek şekilde tasarlanmıştır.

 

Başlıca özellikleri ve sağladığı kazanımlar şunlardır: 

  • Başlangıçtan ileri seviyeye dek oyunlaştırılmış kişiye özel eğitim.
  • Seviye tespit sınavlarıyla Osmanlıca okuma becerinizi/düzeyinizi belirleme imkanı.
  • Her ders için gerekli donanımı edindirerek sonraki aşamaya geçişi sağlayan öğretici sistem.
  • Üniversite müfredatına uygun 79 ders ve 1000’in üzerinde kelimeden oluşan eğitim seti.
  • 10 farklı tiple yüzlerce soru ile konu bilgisini ölçme ve değerlendirme.
  • İnteraktif dersler ile Osmanlı Türkçesini öğrenerek katılım sertifikası kazanma imkanı.
  • Osmanlı Türkçesi imla sözlüğü ile kelime çeviri özelliği.


Linke tıklayarak veritabanı hakkında daha fazlasını öğrenebilir, kampüs içi ya da kampüs dışı erişim hakkında bilgi alabilirsiniz.
 

Erişim içinhttps://eosmanlica.com/

 

Kelime.com

 

Kamus-i Türki, Redhouse, Vankulu Lügatı, Derleme Sözlüğü, Staingass gibi onlarca sözlük içerisinde arama ve çözümleme imkanı sunan Kelime.com Sözlükler Veritabanı Üniversitemizin erişimine açılmıştır.

Kelime.com sayesinde onlarca sözlük içerisinde aradığınız kelimenin dil, tür, anlam ve etimolojik köken bilgisini, aranan kelimenin benzerlerini ve türevlerini, aynı zamanda yıpranma ve silinmeden dolayı okunamayan kelimeleri bulabilir ve detaylı arama yapabilirsiniz.

 

Veri tabanında bulunan sözlükler: 

  • Türkçe; Genel Türkçe Sözlüğü, Derleme Sözlüğü, Ansiklopedik İsimler Sözlüğü, Akvaryum Türkçe Sözlük, TDK – 1945 (Çok Yakında). 
  • İngilizce; Genel İngilizce Sözlüğü, Tomurcuk İngilizce Sözlük, İngilizce Türkçe Büyük Sözlük (Çok Yakında). 
  • Osmanlıca; Genel Osmanlıca Sözlüğü, Redhouse (A Turkish and English Lexicon), Kamusu’l-Muhit, Kamus-i Türki, Vankulu Lügatı. 
  • Arapça: Genel Arapça Sözlüğü, Ahteri-yi Kebir. 
  • Fransızca: Genel Fransızca Sözlüğü, Fransızca Türkçe Sözlük (Dictionnaire General Francis Turc). Kamus-i Fransevi, Hazine-i Lügat (Çok Yakında).


Linke tıklayarak ilgili veritabanı hakkında daha fazlasını öğrenebilir ve kampüs içi ve kampüs dışı erişim hakkında bilgi alabilirsiniz.

Erişim içinhttps://kelime.com/

 

 

Wikilala:

 

Sosyal bilimler başta olmak üzere hemen hemen tüm kategorilerde Osmanlı ve Erken Cumhuriyet dönemine ait (1729-1950) gazete, dergi ve kitaplara erişim sağlayan Wikilala veritabanı Üniversitemizin erişimine açılmıştır.

Ceride-i Havadis, Cumhuriyet, Tasvir-i Efkâr, Servet-i Fünun, Ulus, Vatan ve Milliyet gibi Osmanlı ve Erken Cumhuriyet dönemi süreli yayınlara ulaşabilir ve tüm gazeteler içerisinde günümüz Türkçesiyle arama yapabilirsiniz.

Toplamda 2 milyon sayfası aşan 67 süreli yayın ve yüzlerce kitaba erişim sağlayan Wikilala, 1729’dan 1950 yılına kadar basılmış tüm gazete, dergi, kitap ve yazma eserleri bir araya toplamayı hedeflemekte ve içeriğini her geçen gün zenginleştirmektedir.

 

  • Gazeteler: 1 milyon sayfaya yakın ulusal ve yerel Osmanlıca ve Türkçe gazeteler içerisinde günümüz Türkçesiyle tam metin arama yapabilirsiniz.
  • Dergiler: Mizahtan ekonomiye, sosyolojiden teknolojiye onlarca kategoride 750 bine yakın dergi sayfasına erişin. Servet-i Fünun, Demet, Diyojen, Futbol, Şehbal ve Felsefe mecmuası ve dahası hepsi bir arada.
  • Kitaplar: Edebiyattan sanata, tarihten bilime onlarca kategoride 500 bine yakın kitap sayfasında tam metin arama yapabilirsiniz.
  • MakalelerYazmalarBelgeler ve tüm Osmanlıca materyaller içerisinde arama yapın.

 

Linke tıklayarak ilgili veritabanı hakkında daha fazlasını öğrenebilir ve kampüs içi ve kampüs dışı erişim hakkında bilgi alabilirsiniz.

 

Erişim içinhttps://www.wikilala.com/

 

 


Fotoğraflar