Güncelleme Tarihi: 10 Ocak 2020

Gösterim: 737

İntihal Hesapları Hakkında Önemli Hatırlatmalar

İntihal ve benzerlik oranlarının belirlenmesine yardımcı olmak üzere kullanılmakta olan iThenticate ve Turnitin için kota ve kullanıma ilişkin önemli hatırlatmalar nedeniyle paylaşılmıştır.

 

"Sayın EKUAL Üyeleri,

 

Yurtdışında tatil olması sebebiyle maalesef 2020 yılı kotalarının yüklenmesinde aksaklık yaşanmış, kotaların 1 Ocak tarihinde yüklenmesi beklenirken 3 Ocak tarihinde yükleme gerçekleşmiştir. Sorunun çözümlendiğini düşünüyoruz.

 

Turnitin ve iThenticate ile ilgili olarak, 2020 yılında sorun yaşanmaması için bazı hatırlatmalar ve uyarılarda bulunmak yararlı olacaktır. Zira 2019 yılı içinde üyelerden gelen talepler göz önünde bulundurulduğunda, EKUAL Listesi üzerinden yapılan duyurular ve hatırlatmaların birçok “Kütüphane Yöneticisi” ve/veya “iThenticate – Turnitin Hesap Yöneticisi”tarafından dikkate alınmadığı ya da uyarılarda geçen konular üzerine yeterince durulmadığı görülmektedir.

iThenticate kullanımıyla ilgili olarak; bildiğiniz üzere, iThenticate programını, üniversitelerde, Dr. ve üstü ünvana sahip kişiler, sadece kişisel makalelerinin analizi için kullanabilir. Ayrıca, dergi editörleri de söz konusu programı kullanabilirler, ancak; dergi, üniversite tarafından yayınlanan bir dergi olmalıdır ve editör de üniversite personeli olmalıdır.

 

EKUAL eListesi üzerinden geçtiğimiz dönemlerde yapılan duyurularda da belirtildiği üzere, her bir kurumun iThenticate için doküman (makale) submit kotası vardır. 2019 yılının 2. yarısında ve özellikle sonlarına doğru biten kotaları sebebiyle birçok üniversite tarafımızla iletişime geçmiş ve ilgili üniversitelere yardımcı olunmaya çalışılmıştır. Fakat yeni açılan üniversitelerle 2019 yılında öngördüğümüz kota kullanımının çok üzerine çıkılmıştır. 2019 yılı kullanım verilerine göre, aynı kullanım alışkanlıklarıyla devam edilirse, iThenticate kotalarının 2020 yılında kurumların kullanımlarına yetmeyeceğini söyleyebiliriz. 2019 yılındaki toplam EKUAL kotası mevcut kurumların kullanımlarını karşılamamıştır ve Turnitin yetkililerinden kota artırım talebinde bulunulmuştur. Bir kereliğe mahsus olmak üzere talebimiz geri çevrilmemiş ve sizlerden gelen talepler karşılanmıştır, ancak, bilinmelidir ki, sınırsız ya da her yıl artan şekilde bir kullanım kotamızın olmadığını yeniden hatırlatmak isteriz ve EKUAL toplam kotası lisans dönemi boyunca maalesef değişmemektedir. Bununla birlikte, 2019 yılında EKUAL kapsamına yeni eklenen üniversitelere belli oranda kota tahsisinde bulunmak gerekmektedir. Bu sebeple 2020 yılı kotalarınızda belli oranda eksilme olacaktır ve iThenticate kullanıcılarınızın 2019 yılında sorun yaşamaması için kullanıcı hesaplarını düzenli aralıklarla analiz etmenizde yarar vardır. Dikkatinizi bir kez daha çekmek gerekirse, iThenticate, makalelerin benzerlik analizi için kullanılan bir programdır fakat 2019 yılındaki kullanım örnekleri gösterdi ki, birçok kurum hesabı altındaki kullanıcıların, Turnitin programını kullanması gerekirken, iThenticate programında, tez, ödev, rapor türü dokümanları analiz ettiği, aynı makaleyi birçok kereler analiz ettiği, gibi yanlış kullanımların yapıldığı görülmüştür. Bu durum ilgili kurumun kotasının çabuk tükenmesine, diğer kullanıcıların haklarının yenmesine neden olmaktadır.      

 

Sonuç olarak, 2019 yılında kullanıcılarınızın mağduriyet yaşamaması için yanlış kullanım yapan kişileri uyarmanızı, gerekirse hesaplarını belli bir süre pasif hale getirmenizi, diğer kullanıcılarınızın haklarını korumanızı rica ederiz. Ayrıca, kotanız hakkında bilgi sahibi olmanızı, her ay sonunda kullanım istatistiği alarak değerlendirme yapmanızı, kotanızın yıl sonuna kadar yetmesi için gerekli önlemeleri almanızı rica ederiz. Birçok kurum için 2019 yılında yapmış olduğumuz ek kota ekleme esnekliğinin 2020 yılında maalesef olmayacağı öngörülmektedir.  

 

Turnitin kullanımıyla ilgili olarak; bildiğiniz üzere, tez, ödev ve rapor türü dokümanların benzerlik analizi yapılabilmektedir ve sadece öğretmen (öğretim personeli) hesabı açılabilmektedir. Öğretmen isterse öğrencileri için sınıf oluşturup öğrencilerinin tez/ödev/rapor yüklemelerini sağlayabilmektedir. 

 

2019 yılı içinde, konunun hassasiyeti zaman zaman hatırlatılmasına rağmen, Turnitin kullanımı konusunda yaşanan en büyük sorun,2018 yılına göre azalmalar olsa da, kullanıcıların “ayarlar” konusunu önemsememeleri, dikkate almamaları, “depo yok” ayarını yapmamalarından kaynaklı yaşadıkları mağduriyettir. Kullanıcılardan gelen geri bildirimler, bazı kurumlarda bilgilendirmelerin iyi yapılmadığı yönündedir. Turnitin kullanımında, yüklenen dokümanların yanlışlıkla havuza gönderilmesi (depo yok seçeneği işaretlenmediği için) ve kullanıcının kendi hesabından ilgili çalışmayı silmesinden dolayı sıkıntılar yaşanmaktadır. (%100 benzerlik gibi.) Doküman kullanıcı tarafından hesaptan silinse dahi havuzdan silinmemektedir. Bu nedenle kullanıcıların kendi hesaplarına yükledikleri ve havuza gönderdikleri dokümanları, kurumun Turnitin yöneticisine bildirmeden hesaplarından silmemeleri gerekmektedir. Hesaplardan silinen belgelerin ID tespitlerinin TechKnowledge ya da TÜBİTAK ULAKBİM tarafından yapılması maalesef mümkün olamamaktadır. Sildirme işlemi için kullanıcının yüklediği dokümanın yanında yazan ID'nin ( ödev numarası) Turnitin Yöneticisine bildirilmesi gerekmektedir."

 

Uyarıların dikkate alınarak, kurallara uygun kullanılması dileklerimizle...